Ľanová múka sa získava jemným namletím semienok čiastočne zbavených oleja. Tým sa predĺži jej trvanlivosť (olej je tá zložka ľanových semienok, ktorá po namletí spôsobuje ich degradáciu) a zároveň zvýši prisvojiteľnosť cenných látok, ktoré sú inak zabudované v semienku. Múka má neutrálnu chuť a vysokú schopnosť napučiavať. Vďaka tomu je nutné ju konzumovať s dostatočným množstvom tekutín a neprehnať to s jej množstvom. Odporúčaná dávka je cca 1 lyžica múky denne. Ľaná múka po namočení do tekutiny silne napučiava, a je preto vynikajúca pre zahusťovanie nápojov a pokrmov. Používame ju na zahusťovanie koktailov, polievok, omáčok a zeleninových pokrmov. Hodí sa aj do proteínových nápojov, müsli, jogurtov, do pečených aj nepečených dezertov, palaciniek, fašírok, kaší a radu ďalších pokrmov. Táto jemne mletá múka z ľanových semienok čiastočne zbavených oleja je veľmi zaujímavá ako nutrične, tak spôsobom použitia. Je veľmi bohatá na rastlinné bielkoviny, čo ocenia predovšetkým vegáni, vegetariáni a športovci: 100 g múčky obsahuje 40 g bielkovín. Ľanová múka obsahuje iba 3,9 g sacharidov (z toho je 3,8 g jednoduchých cukrov), a je preto vhodná ako zahusťovadlo pri nízkosacharidových diétach. Zaujímavý je tiež veľmi vysoký obsah vlákniny (34 g vlákniny v 100 g), vitamínov skupiny B a horčíka. Prítomná kyselina listová je potom veľmi dôležitá pre ženy plánujúce otehotnieť – telo jej musí mať dostatok najmä v prvých týždňoch po počatí.
Konzistencia |
ostatné |
Sekce PZ |
Zdravá výživa |
Sekcia |
Zdravá výživa |
Skupina prodeje |
z91 - Zdrava vyziva |
Určenie |
unisex |
Značka |
Rapunzel |